zorginstellingen

Train je medische brain bij Mediq

Hoe breed is een katheter met Charrière 18? En hoeveel bloed pompt een hart eigenlijk rond per minuut? Bent u inkoper van medische hulpmiddelen en moet u het antwoord schuldig blijven? Wellicht is het dan tijd voor een Medische Inkooptraining van Mediq!

Tijdens deze tweedaagse training worden inkopers van ziekenhuizen en zorginstellingen bijgeschoold over het menselijk lichaam, medische ingrepen en bijbehorende hulpmiddelen. Marlène Wolf-Bergijk van Mediq verzorgt al bijna vijfentwintig jaar de medische inkooptrainingen van Mediq.

Marlène, onlangs gaf je een tweedaagse training aan zo’n 20 inkopers uit het hele land. Waarom doet Mediq dit?

“Omdat we het belangrijk vinden dat inkopers beter snappen wáarom ze een bepaald product inkopen. De mogelijkheden voor goede zorg worden ieder jaar weer beter en uitgebreider. Dat is voor medisch personeel al pittig om bij te houden, laat staan voor inkopers. Door kennis te delen over het menselijk lichaam, medische ingrepen en behandelingen kunnen inkopers hopelijk een betere link leggen tussen medische handelingen en hun assortiment.”

Kun je daar een voorbeeld van geven?

“Neem wondgenezing. De producten daarvoor worden steeds geavanceerder, maar daarmee ook complexer. Door medische kennis over behandeling en nieuwe producten mee te geven, kan inkooppersoneel beter afwegen waarom ze een product wel óf niet moeten inkopen. Ze zullen hierdoor ook beter kunnen sparren met het medisch personeel.”

Hoe is het eigenlijk gesteld met de medische kennis van inkopers?

“Om eerlijk te zijn: dat kan beter is mijn ervaring… Maar dat is ook helemaal niet vreemd of erg. Medische kennis is geen onderdeel van de opleiding die de meeste inkopers hebben genoten. Deze training blijkt daarom altijd erg leerzaam voor alle deelnemers.”

Wat leren de inkopers allemaal op jullie training?

“De basis is een uitgebreide les menselijke anatomie. We behandelen de werking van het hart en de bloedvaten, de longen en luchtwegen, het maag- en darmstelsel, de nieren en urinewegen en de huid. Ook bijbehorende medische ingrepen en hulpmiddelen komen aan bod. Daarnaast werken we met leuke, korte workshops waarin inkopers zelf aan de slag gaan met medische handelingen.”

Ah, er is dus ook een interactief gedeelte?!

“Zeker! Het is echt niet alleen zitten en luisteren. Er zit bijvoorbeeld ook een rondleiding door het nieuwe fulfillment center van Mediq in en bij een van de workshops mochten kandidaten proberen een katheter aan te leggen. Dat leverde hele grappige momenten op!”